FacebookTwitter

Voorwoord Koersdirecteur

LAATSTE ACHT ?

Wie had een jaar geleden kunnen bedenken dat ik deze twee woorden boven mijn voorwoord van deze jubileumeditie van de Acht van Bladel zou moeten tikken? Ik niet!

Ik had een heel ander voorwoord in gedachten. Een voorwoord over zeventig jaar wielergeschiedenis. Hoe een wedstrijd, voor het eerst georganiseerd in 1949, uitgroeide tot een monument op de kalender voor junioren. Van één dag naar drie dagen. Van regionaal naar internationaal. Een wedstrijd die iedere junior wil rijden én wil winnen. 

Ik had over de toekomst willen schrijven: blijven vernieuwen om de wedstrijd nog aantrekkelijker te maken voor beroepsrenners in de dop. Nieuwe sponsors werven – we waren er al volop mee bezig.

En toen kwam die zwarte donderdagavond vorig jaar in november. Op die dag ontvouwde de politie in het Omnisport in Apeldoorn zijn plannen over begeleiding van wielerkoersen: binnen twee jaar 50% minder. Wij van het bestuur waren erbij. Binnen een paar uur zagen we hoe er een dikke streep werd gezet door zeventig jaar historie, door onze passie, waar we vele uren per week mee bezig zijn, én het enthousiasme van honderden vrijwilligers.

Want de politie begeleidt geen juniorenkoersen meer. Het kost te veel tijd en geld, dat ze beter kunnen besteden aan ‘belangrijker’ zaken, zoals alcoholcontroles. Wielerkoersen hebben geen prioriteit, zeker niet die van de junioren.

Dat is triest, want wij kunnen niet zonder politiebegeleiding. Burgermotoren als alternatief is helaas geen optie, omdat deze niet dezelfde bevoegdheden hebben als de politie. Zij mogen officieel geen verkeer tot stilstand dwingen.

En dat betekent dat we terug moeten naar rondjes op een afgesloten parcours, een veredelde criteriums zeg maar, terwijl de kracht van de Acht juist schuilt in de grote omlopen. Daarin kunnen de junioren proeven van het echte werk dat hen straks als amateur of prof staat te wachten. Waaiers formeren, het ploegenspel toepassen. Met grote omlopen creëer je een leerschool, niet met kleine rondjes. Daar komen ook geen buitenlandse ploegen op af.

Wij zijn niet de enige organisatoren die met deze maatregel van de politie te maken krijgen. Ook nieuwe innoverende wedstrijden, zoals de Omloop van Valkenswaard, worden in de kiem gesmoord.

Wél geld voor alcoholcontroles, geen geld voor het opleiden van jonge renners, die gezond bezig zijn, van de straat blijven en die later wellicht voor mooie sportmomenten gaan zorgen, waar heel het land van meegeniet.

De zeventigste editie van de Acht van Bladel had een FEEST moeten zijn, maar is dat niet. Tenzij onze nieuwe burgemeester, als hoofd van de politie, hier anders over beslist. Onze laatste hoop ligt bij hem. En anders wordt deze zeventigste editie helaas de laatste….

Richard van Hout,
Koersdirecteur

 

PS: Volg ons tijdens de Acht op Twitter: @acht_van_bladel of facebook: https://www.facebook.com/68e-HAPERT-Acht-van-Bladel-160988390728980/

HAPERT AanhangwagensMTD Pure WaterInterfoodVAN HOOFSchippers MS