FacebookTwitter

Voorwoord Koersdirecteur

ONMISBAAR!

Ik zou dit voorwoord kunnen wijden aan de prachtige parcoursen die we ook dit jaar weer hebben uitgestippeld voor de Acht van Bladel óf over het deelnemersveld dat weer schitttert als de Britse kroonjuwelen.

Doe ik niet! Dit voorwoord ga ik wijden aan de verkeersregelaar. De ‘vlaggers’ zoals ze hier in Brabant nog vaak worden genoemd. Mannen en vrouwen, jong en oud, die tijdens de Acht van Bladel hun vrije uren opofferen om het peloton veilig over het asfalt, de kasseien en de macadamwegen te loodsen. We hebben er zo’n 140 nodig voor die drie dagen.
Zij houden auto’s en motoren tegen, manen fietsers tot stoppen, proberen uitleg te geven, begrip te kweken – wat in deze tijd van steeds kortere lontjes steeds vaker nodig is. Zij zijn onmisbaar. Zonder verkeersregelaars geen wedstrijd. Zo simpel is het.
Maar het wordt de verkeersregelaars niet makkelijk gemaakt. Enkele jaren geleden kwam er van overheidswege een verplichte cursus voor verkeersregelaars. Ze moesten op een bepaalde avond bij elkaar komen en kregen dan instructies. Op zich geen overbodige luxe, want het verkeer wordt steeds complexer én ik schreef het al, de verkeersdeelnemers steeds ongeduldiger.
Sinds vorig jaar oktober  zijn de regels opnieuw aangescherpt. Elke verkeersregelaar móet een digitale cursus volgen van tien modules met zo’n zeventig vragen. Leerzaam, zeker, maar het vraagt van de vrijwilliger toch weer een extra inspanning. Voor sommigen was dat zelfs een reden om er dan maar een punt achter te zetten.
We zijn de afgelopen maanden heel wat tijd kwijt geweest om onze verkeersregelaars persoonlijk te benaderen en ze enthousiast te houden. Ze hebben intussen allemaal hun ‘diploma’. 
Het is alleen zo jammer dat dit ‘diploma’ maar één jaar geldig is. Gaat een rijbewijs een leven lang mee – als je het tenminste blijft verlengen - een verkeersregelaar moet zijn kennis elk jaar opnieuw testen.
Dat is niet bepaald een aanmoediging om je voor dit werk beschikbaar te blijven stellen. 
Daarom zijn wij trots op onze 140 verkeersregelaars die de cursus allemaal met succes hebben afgerond. Zij gaan er de komende dagen weer voor zorgen dat er geen onverlaten tegen de renners gaan inrijden of op gevaarlijke momenten het parcours opdraaien. 

Richard van Hout,
koersdirecteur

PS:
Volg ons tijdens de Acht op Twitter: @acht_van_bladel of facebook: https://www.facebook.com/68e-HAPERT-Acht-van-Bladel-160988390728980/

HAPERT AanhangwagensMTD Pure WaterInterfoodVAN HOOFSchippers MS